Maak je tuin WINTERHART

Maak je tuin WINTERHART

Het is volop herfst en met elke windvlaag hoor je Buurman Bladblazer zijn missie vervolgen, want de tuin moet op tijd winterklaar zijn. Voor wie? Geen idee eigenlijk, zolang hij zijn tuinspeeltjes maar kan uitproberen. Zal het hem ooit lukken? Hij moet tenslotte ook nog de klimop een koppie kleiner maken en al die slaphangende bloemen aan zijn gezichtsveld - en dat van de buurt - onttrekken.

even niets doen met kop chocomelk in de tuin


HOAX
En jij... wat doe jij? Met een warme kop thee (of warme chocolademelk) in je handen loop jij je tuin in en doet lekker niets. Want jij weet iets dat hij niet weet. De tuin winterklaar maken is de hoax van het decennium. Jij ziet iets dat de buren (nog) niet zien. Al die takken, bruine bladeren en verwelkte bloemen zijn de perfecte 'winterdeken'. Zowel voor de bodem als de diertjes die eronder leven.


KEN JE DIE GRAP VAN DE TUIN WINTERKLAAR MAKEN?

De tuin winterklaar maken is een iets te goed gelukte grap. Eentje die we veel te serieus zijn gaan nemen. Het duo Van Kooten en De Bie heeft dit fabeltje met grofgebekte hilariteit de wereld in geholpen. "Oh, ik zie het al... scheurgras." Door deze sketch - en de handige marketing waardoor we in het voorjaar de tuincentra plunderen - zou het zomaar kunnen dat hele volksstammen hun tuin zijn gaan leegtrekken in het najaar. 

Bomen en struiken worden kortgewiekt. Net als de bruingeworden bloemen die net op het punt stonden hun zaden op de bodem te laten vallen. De groencontainer puilt uit van de bladeren en ander 'tuinafval', maar voor dieren is er geen schuilplaats te vinden. Behalve dat ene bijenhotel dat vol in de wind hangt, geen afdak heeft, maar wel splinters die een bijenvleugel beschadigen en zijn overlevingskans minimaliseren. Zullen we een streep door deze BS zetten?

herfst in de tuin, bladeren, hark en pompoen

TUINTRAINING: JE TUIN WINTERHART MAKEN
In de tuintraining Je Tuin Winterhart Maken laten we alles wat we weten over de 'mooie' en 'perfecte' tuin los. Je leert snappen waarom velen van ons - inclusief ikzelf - al die tijd in het luchtkasteel van winterklaar maken hebben gewoond. En dat we met de 'rats, rats, eruit' aanpak onbedoeld behoorlijk wat lokale biodiversiteit om zeep hebben geholpen. Met de fijnbesnaardheid die je tuin nodig heeft, kun je haar de beste winterdeken te geven. Zo zorg je dat al het leven een vliegende start kan maken als de ergste kou voorbij is. Ook leer je dieren op te vangen die door de warme winters te vroeg uit hun winterslaap ontwaken en zonder jou aan een lege ontbijttafel zouden aanschuiven. En je ontdekt waarom de herfst het beste moment is om de biodiversiteit in je tuin te versterken. Met essentiële kennis over de bodem, bodemleven, de juiste zaden en planten, bloeit er in het voorjaar een hele Gelukkige Tuin op. 


Meer weten? Laat een berichtje achter via nathalie@degelukkigetuinvrouw.nl. Hier vast een voorproefje uit de tuintraining JE TUIN WINTERHART MAKEN.

winterklaar versus winterhart met een t

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.