Geef je tuin terug aan de natuur
Voor wie echt kijkt, gaat er een wereld open. Een wereld vol kleine organismen, ontkiemende zaden en verwelkende planten die hun kracht doorgeven. Paddestoelen die met hun sporen zorgen voor samenwerking met boomwortels. Wormen die jouw vruchtbare grond willen geven. Steeds meer zaden komen aanwaaien en elk seizoen zal je tuin je opnieuw verrassen. Jij doet een stapje terug en geeft haar meer en meer de vrije hand. De symbiose die tussen jou en je tuin - en alles wat daar leeft - ontstaat, zorgt voor verscheidenheid, dynamiek en betekenisvol geluk.
Wat is een Gelukkige Tuin?
Een Gelukkige Tuin is een tuin waar eco voor ego gaat. Je tuin is geen pronkstuk, maar een stukje natuurgebied in wording. Ongeacht wat de buren ervan vinden. Waar zij verwaarlozing zien, zie jij verwondering. Leid de weg, anderen volgen als ze er klaar voor zijn. Zo kun jij je tuin straks verbinden met andere groene knooppunten en leefgebieden van dieren vergroten.
Een Gelukkige Tuin is zo natuurlijk mogelijk, vrij van gif in de bodem, de zaden en planten. Elke nieuwe beslissing die je maakt, maak je allereerst in het belang van biodiversiteit. Daarna ben jij aan de beurt, want genieten in je tuin vergroot jouw liefde voor al het leven daar. Investeringen die je al hebt gedaan, hoef je echt niet ongedaan te maken. Dat is ook niet perse duurzaam. Beter kijk je welke verbeteringen je kunt aanbrengen aan de huidige materialen. De onzichtbare dialoog die je met je tuin, balkon of gevel aangaat, leidt tot meer leven. Dat is jouw supertalent, ook als je pas net begint. Talk to the plant...
Nederland hoeft er niet zo (grijs) uit te zien.
Van de ruim 7 miljoen Nederlandse huizenbezitters beschikt 70% over een tuin. Dat is ruim 5 miljoen huishoudens met een tuin. Een kleine 10% heeft een gemeenschappelijke tuin, het overgrote deel hiervan zijn gemeenschappelijke tuinen bij een flat. Van de vijf miljoen privétuinen is ruim twee miljoen groter dan 100 m2.
Gemengde en grijze tuinen besloegen in 2016 zo'n 65-80% van alle tuinen, zo blijkt uit onderzoek*. Veel tuineigenaren lijken bij de (her)inrichting van hun tuin meer en meer voor grijze elementen zoals bestrating en minder voor groene elementen zoals planten, waardoor het percentage grijs in de tuinen stijgt. Laagdrempelige kennis en de voordelen van een groene tuin - zoals klimaatbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid- kunnen de verdeling tussen grijs en groen omdraaien. Kun jij je voorstellen hoe ons land eruit ziet als iedereen een paar meter vergroent? In de lengte, breedte en hoogte? Hoeveel leven, verkoeling en biodiversiteit dit oplevert? Je hoeft echt geen groene vingers te hebben, alleen een groen hart.
(Onderzoek van Deltares, ECN, Sociaal Cultureel Planbureau)
A dirty mind is a joy forever
Toen ik de grondbeginselen van een gelukkige tuin nog niet wist, deed ik maar wat. Zelden met goed resultaat, maar wat je niet weet, weet je (nog) niet. Voor iedereen is er een juist moment waar er ruimte ontstaat om het anders te doen. Voor mij ontstond die ruimte toen ons zoontje naar school ging. En toen hij steeds nieuwsgieriger werd naar alles wat groeit en bloeit. Ik wil niet dat hij dezelfde inhaalslag hoeft te maken als ik, om te snappen wat we zelf met elke vierkante meter kunnen bijdragen. Sinds ik door de ogen van Luca naar de achtertuin kijk (en eigenlijk overal waar ik kom), kom ik bij elk vraagstuk weer bij de bodem uit. Natuurlijk spelen veel ingrediënten en invloeden een rol, maar voor mij is de bodem de basis.
Waar ik eerst grond zag, zie ik nu vruchtbare aarde, bodemleven, microben, sporen, soil for the soul... the down and dirty stuff that makes the magic. So now I'm raising an army of dirt bags. Gelijkgestemden die met zachtheid kijken naar wat ze eerder fout deden of nog niet wisten, maar met de intentie om samen te groeien en te vergroenen. De biodiverse stappen die ik maak in onze relatief compacte achtertuin, zijn nu nog klein. Volgend jaar wordt de tuin één van mijn afstudeerprojecten voor de opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper. Je kunt me volgen op insta of via de nieuwsbrief om niks van dit proces te missen.