Kalender
In vlindervlucht door Nederland
De Vlinderstichting blaast dit jaar 40 kaarsjes uit en viert dit met een vlinderslinger door Nederland. Elke maand zijn er activiteiten in een andere provincie. Jij kunt ook op de bres voor vlinders en libellen, want deze delicate fladderaars zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Tot nu toe zag iedere generatie Nederlanders minder vlinders dan de generatie ervoor. Wanneer een vlindersoort ergens verdwijnt is de kans groot dat hij daar nooit meer terugkomt. Hoe verdrietig ook, wij microactivisten blijven hoopvol en doen dat wat we kunnen. Sluit je aan bij één van de vele activiteiten.
Vanaf 22 januari 2023
Nationale Tuinvogeltelling
Een halfuurtje scrollen? Beter ga je lekker 3x een halfuurtje tuinvogels tellen. De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. De telling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met andere tellingen kan gezien worden hoe vogels in onze tuinen zich ontwikkelen en kunnen we ze beter helpen en beschermen. Vogels zijn een goede afspiegeling van hoe het met de biodiversiteit in Nederland gesteld is. En tel je er voor je gevoel te weinig? Zet dan meer inheemse struiken in je tuin.
27, 28 en 29 januari 2023
Vechtdal Boomfestival
Op zaterdag 28 januari arriveert De Groene Karavaan op natuurcamping De Klashorst in Diffelen voor het Vechtdal Boomfestival. De dag bestaat uit een gevarieerd programma voor jong en oud: muziek, workshops, lezingen, lekker eten en drinken en vooral: samen bomen planten! The Pollinators zijn mede-organisator en dragen zorg voor een inspirerend programma. Als je ze kent en wel eens op een Tree Fest bent geweest, dan weet je dat deze dag echt de moeite waard is!
28 januari 2023
Lente in de tuinen van Appeltern
De Tuinen van Appeltern gaan op 1 maart weer open. Hier vind je maar liefst 200 voorbeeldtuinen, maar ook de Nationale Vaste Planten Tuin die een feestmaal zijn voor bestuivers. De tuin is meer dan 10.000 m² groot en er zijn meer voorbeeldborders dan je iCloud-opslag aan kan. Mijn favoriet is Wilde Weelde, een deel waar alles draait om ecologie en beestjes, eetbare tuinen, sociale samenhang, stads tuinieren en de tuin als 'therapeut'.
Vanaf 1 maart 2023
Film 'Onder het Maaiveld'
De makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis nemen ons nu mee op een fascinerende ondergrondse reis waar de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde leven? Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Eigenlijk zou iedereen deze film moeten zien. Hierna zul je nooit meer gif in de tuin gebruiken, maar ga je wormen op een voetstuk zetten.
Vanaf 2 maart in filmtheaters en bioscopen
NK Tegelwippen
Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 spelen we het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter of geveltuin! Gemeenten kunnen zich nu aanmelden voor het komende wipseizoen.
Natuurlijk draait het kampioenschap niet echt om rivaliteit. Wanneer tegels worden vervangen door gras (liefst met een weidemix, onkruid en klavers), bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!
Vanaf 21 maart 2023
de Week van de Groene Tuin
Van 4 t/m 10 april 2023 kun je (samen) meedoen met de Week van de Groene Tuin. Door je tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen zorg je voor minder wateroverlast en hittestress die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Met groen verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren en draag je bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een natuurinclusieve tuin minder ruimte en zijn GEEN chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Ik herhaal: GEEN chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Foto: Seasons
4 t/m 10 april 2023
Nationale Buitenlesdag
Leerkrachten willen dat kinderen 25% van de tijd buiten les krijgen. Op dit moment vindt gemiddeld slechts 1% van de lessen buiten plaats. Buitenles helpt bij intrinsieke motivatie, leerprestaties, natuurbeleving en de gezondheid van kinderen. Leerlingen vinden buitenlessen leuker omdat ze meer kunnen bewegen, er meer afwisseling is en er meer gebruik wordt gemaakt van de omgeving. Zorg dat jouw school ook meedoet met de Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. De toekomst is buiten!
4 april 2023
Voer de bij bij
Elk jaar op 22 april roepen The Pollinators iedereen op om de bij bij te voeren. Want dan is het de Dag van de Aarde en vragen we extra aandacht voorbestuivers. Dat is helaas nog steeds hard nodig. The Pollinators helpen insecten door Voedselbanken voor Bijen te openen door heel Nederland. Die delen inheems bloemzaad uit. Op 22 april zaaien we met tienduizenden mensen tegelijk in tuinen en op balkons. Zo creëren we een feestmaal voor bestuivers! Wist je trouwens dat er 350 wilde bijensoorten zijn (en maar een honingbij: dit zijn gedomesticeerde bijen die wilde bijen juist verdrijven). Juist wilde bijen hebben onze hulp nodig.
22 april 2023
Maai MEI Niet
Weleens een bij gras zien eten? Nope! Door minder te maaien geef je wilde bloemen, klavers en 'onkruid' als paardebloem de kans om hun koppies boven het maaiveld uit te steken. Tal van bestuivers halen hier hun voedsel uit en zorgen voor verspreiding van bevruchte zaden. Niet maaien is misschien wel de simpelste manier om de lokale biodiversiteit een boost te geven. Ook gemeentes kunnen (en moeten) kiezen voor ecologosch maaibeleid. Wilde bermen doen het in droge zomers trouwens een stuk beter dan hun kortgewiekte varianten. Geef je gemeente dan ook tijdig een heads-up. Wil je toch maaien, kies dan voor sinusmaaien, waarbij je steeds maar een deel maait, zoals een stukje looppad. En maai langzaam zodat dieren als kikkers de kans hebben om weg te springen. Doe de robotmaaier in de ban, wat een killer is dat.
Mei 2023
Internationale Dag van de Biodiversiteit
Plant, dier, bacterie of schimmel, veel organismen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Alles hangt met elkaar samen en de grote variatie in soorten houdt elkaar in evenwicht. Biodiversiteit. Plant, dier en mens kunnen niet zonder elkaar. De Verenigde Naties ondertekenden in 1992 het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. De ondertekenaars, ook Nederland, verplichtten zich de biodiversiteit in hun eigen land te beschermen en ook maatregelen te nemen ter ondersteuning van de bescherming van de biodiversiteit wereldwijd. Sinds 2000 vieren we deze dag jaarlijks op 22 mei. Wat kun jij die dag doen om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven? Niet maaien, biologische bloembommetjes gooien, tegels wippen, biologische kwekers bezoeken, bosbaden, de auto laten staan, op excursie met IVN Natuureducatie, de Vogelbescherming, Natuurmonumenten of Operatie Steenbreek? Enjoy!
22 mei 2023
Herfst, het vergeten plantseizoen
Niet de lente - zoals tuinmarketing (met een vleugje lentekriebels) ons heeft aangeleerd - maar de herfst is de beste periode om te planten. Terwijl de temperatuur daalt, blijft het in de grond warm genoeg voor plantenwortels om zich goed te ontwikkelen en te settelen. Bovendien hoeft de energie van de boom of plant in die periode niet naar boven, maar mag het de grond in. En je hoeft ze een stuk minder water te geven. Ook is de hersft de periode waar je planten op hun gemak laat uitbloeien en takken en afgevallen bladeren in borders en bedden laat liggen (mulchen), zodat beestjes zoals wilde bijtjes en egels er kunnen overwinteren. Ondertussen kunnen organismen de bodem met dit organische materiaal voeden. De campagne is een initiatief van NL Vergroent. Ook kun je de natuur in de herfst beleven op de Herfstige route in de Tuinen van Appeltern.
1 t/m 31 oktober 2023
Treevember
Treevember is de najaarscampagne van The Pollinators waar voedselbossen en agroforestry alle aandacht krijgen. In het voorjaar zaaien we bloemen en in het najaar planten we bomen. Het klinkt simpel. Het is ook simpel en tegelijk heel doordacht. Landschapsverandering is een speerpunt van The Pollinators en in het najaar gaat alle aandacht naar de verandering van ons voedselproductiesysteem. Om verlies van biodiversiteit te keren naar herstel, natuur en voedselproductie te verenigen, en mensen weer rondom het thema samen te brengen is er Treevember.
November 2023
Nationale Boomfeestdag
Op 15 november is de Nationale Viering Boomfeestdag. De gemeente Amstelveen is host van deze dag, maar er doen gelukkig ontzettend veel gemeentes mee met wat we nu het Boomfeestseizoen noemen. Een Boomfeestdag biedt de kans om kinderen en hun ouders te vertellen over de groenvisie van je gemeente. Tegelijkertijd geeft dit de gemeente de mogelijkheid om haar inwoners te betrekken bij het groen in hun leefomgeving. Zo kun je bijvoorbeeld het groenstructuurplan, ecologisch beheersplan of een gemeentelijk bomenplan presenteren en herkenbaar maken. Je kunt je Boomfeestdag aanmelden.
15 november 2023
Groene kerst(boom)
Hoe moet de Gelukkige Tuinvrouw aan haar zoontje uitleggen dat er geen kerstboom meer in huis komt? Wonderen bestaan nog! Bij maar liefst 30 verkooppunten vind je de Duurzame Kerstboom! De sparren met kluit worden na inleveren opnieuw geplant. De Nordmannen vinden als snippers of compost hun weg terug naar de natuur. Ook worden er voor elke gevelde Nordman twee nieuwe boompjes aangeplant. Een deel van de bomen met kluit zullen worden geleverd met een afbreekbare kokospot in plaats van een plastic pot. Hierdoor kunnen de bomen na de feestdagen met pot en al worden herplant, wat beter is voor de wortels. Tip: zet je boom op een koele en lichte plaats, geef haar regelmatig water enne... geef haar gerust een compliment. Daar gaan alle planten en bomen goed op. Op naar een Groene kerst!
Vanaf december te bestellen
Mist er nog een groen evenement, duurzame activiteit of natuurlijk uitje? Mail het naar nathalie@degelukkigetuinvrouw.nl.