Wat is een Gelukkige Tuin?

Een Gelukkige Tuin is een tuin waar eco voor ego gaat. Je tuin is geen pronkstuk, maar een stukje natuurgebied in wording. De Gelukkige Tuin zou je ook kunnen omschrijven als een levende tuin, een natuurinclusieve tuin, een groenblauwe tuin, een natuurlijke tuin of een wilde tuin. Het is maar net welke ingang of inspiratie je zoekt om de lokale biodiversiteit te versterken.

Een Gelukkige Tuin is zo natuurlijk mogelijk, vrij van gif in de bodem, de zaden en planten. Elke nieuwe beslissing die je maakt, maak je allereerst in het belang van biodiversiteit. Daarna ben jij aan de beurt, want genieten in je tuin vergroot jouw liefde voor al het leven daar.

Wie is de Gelukkige Tuinvrouw?

Nathalie Jane Franken is de oprichter van de Gelukkige Tuinvrouw. Vanuit het geluk dat tuinieren haar bracht in tijden van angst en depressie ontstond deze naam. Van daaruit groeide een diep verlangen om haarzelf en anderen te leren hun tuin terug te geven aan de natuur. Lees haar verhaal >>

Welke diensten en producten kan ik hier vinden?

1. Momenteel werken Nathalie en haar partner Andres aan het samenstellen van een Gelukkige Tuin-lijn die je helpt betere keuzes te maken om de biodiversiteit in je tuin te versterken.

2. Als ecologisch tuinontwerper in opleiding biedt Nathalie korte videocalls en losse schetsen zijn om zelf met je tuin aan de slag te gaan. Dit doet zij tijdelijk voor een extra lief tarief van € 35 per uur: halfuur intake/barinstorm en halfuur schets maken.

3. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een online Ecologische Tuinschool. Ook staat er een online magazine in de steigers.

Wil je van al deze ontwikkelingen op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Hoe kunnen we samenwerken?

Leuk dat je interesse hebt! Neem contact op met Nathalie of Andres via nathalie@degelukkigetuinvrouw.nl of vul het contactformulier in. Andres is verantwoordelijk voor de samenstelling van het assortiment. Hierbij zoeken we echt naar de meest bijzondere producten met een groen verhaal.

Hoe sluit ik me bij de gelukkige tuinvrouwen aan?

Nathalie is slechts één van de gelukkige tuinvrouwen in de Benelux. Haar droom is om een online community van duizenden tuinvrouwen te vormen. Vanuit de gedachte dat iedereen minstens een vierkante meter - ook in de hoogte - beschikbaar heeft, ziet zij de mogelijkheid om met elkaar het grootste natuurgebied van Nederland en België te vormen. De community bouwt zij op in een besloten Facebook-omgeving.

Ik heb net mijn tuin vernieuwd, wat kan ik nog veranderen?

Vooral genieten van je tuin. Ineens je investeringen of nieuwe materialen weer wegdoen is verre van groen. Pak de duurzame draad op door eerst eens elke dag in je tuin rond te kijken. Wat groeit er, wat leeft er (ook in de bodem) en waar is er nog ruimte om het beter te doen? We hebben trouwens allemaal wel iets gedaan wat niet handig was. Wat onvoldoende in het belang van de natuur was. Of wat destijds een goed idee leek. Je wist niet wat je toen niet wist. Er zit geen control Z op het verleden, dus laten we kijken naar wat nog wel mogelijk is.

Ik heb geen groene vingers, help!

Het niet hebben van groene vingers bestata niet. Dat je de kennis nog niet hebt of de tijd, ruimte of energie nog niet hebt gehad ervoor, betekent niet dat het geen zin heeft om met biodiversiteit aan de slag te gaan. Die overtuiging mag je in de groene kliko gooien.

Om echt volledig inzicht te geven in het duurzaam laten opbloeien van je tuin, werken we aan een ecologische tuintraining. Voor nu hopen we je zo vast op weg te helpen:

Er zijn tientallen redenen waarom een plant het niet redt. Met plant bedoel ik hier alle bloemen, planten, heesters (struiken) en bomen. Hier vast 3 tips:

1. Kijk naar de bodem: hoe dichter de grond, hoe moeilijker het is om te overleven. Wortels hebben lucht nodig. Bodemleven kan die lucht geven, maar ook het zachtjes vermengen met het zand. Heb je een mol in je tuin? Betere grond kun je niet hebben, dus strooi dat hoopje maar onder je planten. Verder heb je planten die het goed doen op een rijkere bodem of juist een schrale bodem (zoals zandgrond). Houd hier rekening mee.

2. Waar staat de plant? Heb je een zonliefhebber, een schaduwminnende plant of gaat deze voor 50/50? Je kunt altijd verplaatsen. Ook vangen ze vaak liever niet teveel wind. Hebben ze het loodje gelegd of verwelken ze? Laat ze nog even hangen. Sommige bloemen zijn dan wel uitgebloeid, maar dan is het juist het moment dat hun zaaddozen opengaan en de zaadjes op nieuwe plekken terecht kunnen komen. Hoe dood iets is, is dus maar een relatief begrip. Tegen de tijd dat de vorst eraan komt, kun met takken, stengels en bladeren de bodem bedekken. Vinden de beestjes ook heel fijn.

3. Heb je je plant bij een groot tuincentrum gekocht? Dan is de kans aanwezig dat het een snel opgekweekte plant is die teveel gif heeft binnengekregen. Ze zijn even mooi en bloeien uitbundig, maar de kans is aanwezig dat ze sneller het loodje leggen en bovendien geen (gifvrij) voedsel bieden aan vogels en bestuivers. Ook kan het zijn dat je een exotische plant hebt gekocht en die zijn nu eenmaal niet echt geschikt voor ons klimaat. Ook de insecten laten ze liever links liggen of hangen...

Ik heb geen tuin, hoe draag ik toch bij?

Op een dieper niveau is het 'hebben' of bezitten van een tuin ook maar een idee dat de mens ooit heeft bedacht. Als het aan mij ligt, verbinden we alle tuinen met elkaar. Ik hoop dat je met me mee droomt.

Voor nu: het maakt niet uit of je een grote of kleine tuin hebt, een balkon, gevel of dakterras. De natuur is slim en inventief. Het groeit alle kanten op en er zitten pittige klimmers tussen. Dieren zijn gek op kieren en structuren waar ze kunnen nestelen.

Normaal zou ik zeggen: 'think outside the pot', maar een pot heeft ook zo zijn voordelen. In potten en bakken kun je mooie stukjes natuur laten ontstaan. Wist je dat vlinders behoorlijk hoog kunnen vliegen? Tip: Kies voor vierkante of rechthoekige bakken als je weinig plek hebt. Op die manier kun je meer planten, bloemen en zelfs kleine boompjes kwijt. En aan de muur kun je flink wat ophangen.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Stuur een bericht en we helpen je zo goed als mogelijk: info@degelukkigetuinvrouw.nl