Meteen uit je dak.

Voorproefje van het groenste groendak van Nederland:

  • Troepvrije inheemse planten van eigen kwekerij
  • Biobased worteldoek
  • Casettes van gerecycled kurk
  • Juten zakken
  • Nederlands schapenwol
  • Compostmengsel (substraat) met vergruisde kapotte dakpannen

Bekijk hieronder de video waar Marijn, Nathalie en Andres (beter bekend als de Compostbode) het dak als een ecologische lasagna opbouwen.

Opbouw (inclusief blooper)

Een groen dak... Marijn, waarom zou je?

"Ik zie daken als het grootste braakliggende terrein van Nederland. Het duurzaam en op ecologische wijze vergroenen ervan kan de biodiversiteit enorm versterken. Vogels hebben hoogteverschillen nodig om zich veilig te verplaatsen en eten te vinden. Veel vogels voeden zich met allerlei soorten insecten. Ook bestuivers als bijen en vlinders hebben onze hulp hard nodig. Bovendien dragen groene daken bij aan verkoeling, iets wat in stedelijk gebied een steeds grotere uitdaging wordt. Verder fungeert de bodem van onze groene daken als een waterbuffer. Onze planten die gifvrij op Zeeuwse bodem worden gekweekt kunnen best tegen een stootje.

Als groendak-kwekerij werken we met verschillende partijen zoals ecologisch tuinontwerpers, tuinarchitecten, biologen, sociale werkplaatsen en leveranciers van restmaterialen samen. Ook met pioniers die natuurinclusief bouwen gaan we graag in gesprek. Door ideeën te delen en te blijven ontwikkelen, maken we de vergroening van bebouwd gebied op een natuurlijke manier meer toegankelijk."

Planten

Afhankelijk van je wensen, budget en de mate van biodiversiteit die je op je dak wilt hebben, kun je een mix van sedumplanten, bloemen en wilde planten (laten) aanleggen. Door zoveel mogelijk met inheemse planten te werken, vinden bestuivers voedsel dat optimaal bij hun dieet past. Een kleine greep uit hun assortiment:

Linaria vulgaris

Vlasbekje

Hommel-en bijenplant uit de weegbreefamilie die wel van een zonnetje houdt. Het is een belangrijke waardplant voor veel soorten vlinders. Bloeit van juni tot en met oktober.
Dianthus deltoides

Steenanjer

Dit sierlijke bloempje is vrij zeldzaam en komt steeds minder in het wild voor. Deze plant verdient dus zeker een plekje op jouw dak. Trekt hommels, vlinders en bijen aan. Bloeit van juni t/m oktober.
Kleine tijm

Thymus serpyllum

Kleine tijm kan uitbundig bloemen, waardoor veel bijen, zweefvliegen en vlinders er geen genoeg van kunnen krijgen. De plant is de perfecte nectarleverancier. Bloeit van juni t/m september.
Trifolium arvense

Hazenpootje

Deze eenjarige klaverbloemetjes hebben verdacht veel weg van fluweelzachte hazenpootjes. De plant groeit goed op arme grond in de volle zon. Bloeit van juli t/m oktober en is geliefd bij hommels, vlinders en bijen.
Sedum telephium

Hemelsleutel

Vaste, sterke plant die tot tot de vetplantenfamilie behoort, De bloemen trekken veel insecten aan. Verder zijn de planten niet heel kieskeurig wat betreft hun standplaats.
Origanum vulgare

Wilde marjolein

Wilde marjolein is de inheemse variant van het keukenkruid oregano. Dit is een minstens zo smakelijke versie. Het is een fantastische insectenplant die van juli t/m september groeit.

Earthkweek daken

  • Natuurdak  

    Natuurdak

    Slangenkruid, ossentong, reigersbek, muizenoor, havikskruid. Met zulke planten gaan ook de stadsdieren uit hun dak. Naast diverse inheemse planten zijn er ook modules met vogelhuisjes, houtsnippers, boomstammen en waterbadjes voor allerlei vliegend en kruipend wild.

    Meer weten
  • Sedumdak  

    Sedumdak

    Kleine en loeisterke vetplantjes getraind om te overleven in de meest barre omstandigheden. Geen zomer te droog, geen winter te koud. Zelfs met weinig substraat overleven deze vette planten alles. Een sedumdak is licht van gewicht en biedt aangename verkoeling in de zomer. Je kunt de sedumplantjes ook aanvullen met wilde bloemen.

    Meer weten
  • Bloemendak  

    Bloemendak

    Met deze mix van inheemse wilde bloemen maak je een groendak met hoge biodiversiteit. De bloemen van de steenanjer, vlasbekje, muizenoor, gewone ereprijs, grote tijm, kleine tijm, grasklokje, engels gras, madeliefje, wilde marjolein en sedums zijn in de lente en zomer een populair buffet voor bijen en vlinders.

    Meer weten

Sparren met Marijn

Wil je ook je dak vergroenen en bijdragen aan biodiversiteitsherstel, een stukje verkoeling en zuivering? Ga dan in gesprek met Marijn over de mogelijkheden of bekijk vast de kosten. Marijn en zijn team leggen daken door heel Nederland aan, zowel bij particulieren en bedrijven, als scholen en instellingen.

Kleine tip: neem tijdig contact op met Marijn, de eerste reeks afspraken van 2024 staan alweer in de agenda.

contact met Earthkweek