Buitenbeentjes

Elk kind heeft buitenbeentjes. Het zit in onze natuur om naar buiten te willen. Om met stokken te spelen, beestjes te zoeken en soep van (jouw) planten te maken. We zijn het soms alleen even verleerd.

Zelfs als je niet in de meest groene omgeving woont, weinig tijd of energie hebt om met je kind te tuinieren, ook dan zijn er manieren om samen aan jullie groene vingers te werken en een onmisbare bijdrage aan de biodiversiteit in je buurt te leveren.

Groen moederhart

Let op: dit is een moedermaffia-vrije zone.

Niet vanuit pedagogiek, maar vanuit liefde voor de nieuwe generatie - en alle uitdagingen die onze kinderen te wachten staan - leerde ik mijn zoontje te houden van alles dat bloeit en groeit. Met vallen en opstaan. Hoe? Door hem vaak mee naar buiten te nemen, stil te staan bij alles wat hij ontdekte (terwijl ik het straal voorbij liep) en echt altijd JA te zeggen als hij in de tuin wilde helpen. Ook als ik er geen puf voor had. In alle stappen die ik zet richting biodivers tuinieren, neem ik hem mee. Op zijn 5e weet hij al veel over het belang van wormen en ander bodemleven. En ook al is hij bang voor spinnen, hij accepteert dat wij ze in huis laten hangen en vraagt tijdens het plassen of ik even voor Weppie het spinnetje wil gaan staan.

Ik deel graag de noodzaak om dit als ouder ook te doen en vol te houden, want ik kan je zeggen dat het werkt. Zelfs beter dan ik ooit had durven dromen. Nog liever inspireer ik je om je groene moederhart te volgen en respect te hebben voor moeders die elk op hun manier hun best doen.

Geduld...

is een hele uitdagende zaak. Kinderen doen niet wat je zegt, kinderen doen (graag) wat jij doet. (Iets met spiegelneuronen die als ze jong zijn behoorlijk op standje hyper staan.) Dus als jij ervan droomt om jouw kind iets te leren over jullie eigen stukje natuur - hoe klein ook - en zuinig te zijn op elke kruiper en bestuiver, dan helpt het om dit 'voor te leven'. Oftewel, door zelf iets in de tuin te doen, wat te snoeien, een zaadje te planten of een slak te bekijken, reken maar dat mini mee wil doen. Het vraagt wat van jou als ouder, maar er komt een dag dat dit zowel voor je kind als voor jou een tweede natuur wordt.

Boekenwurm

  • Het verborgen leven van bomen voor kinderen

    Het verborgen leven van bomen voor kinderen

    Bomen kunnen en doen veel meer dan je zou denken. Ontdek hoe ze vijanden verjagen en waarom ze in de herfst hun bladeren laten vallen. Dat ze zelfs regen kunnen maken en waarom ze niet van straatlantaarns houden. En lees hoe ze samenleven met de dieren in het bos.

  • De toekomst is nu

    De toekomst is nu

    Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta's verhaal laat zien dat iedereen kan helpen. En daarvoor hoef je je echt niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen. Kijk maar in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken. Ook jij bent belangrijk in de strijd om onze planeet te redden!

  • Een verrassing voor kikker

    Een verrassing voor kikker

    Rat zegt dat als Kikker de bol in de grond stopt, hij over een paar maanden een verrassing krijgt. Kikker gaat elke dag kijken, maar er gebeurt niks. Tot het voorjaar aanbreekt, en er een klein groen puntje uit de grond tevoorschijn komt. Er groeit een prachtige tulp in Kikkers tuin en hij nodigt al zijn vrienden uit om te komen kijken.

  • Supergroen!

    Supergroen!

    Thijs Goverde ontdekte in zijn eigen voedselbos de magie van planten. Boterbloemen zijn superschurken en van een distel kun je het nóóit winnen. Nee, dan de paardenbloem. Die zorgt er helemaal in zijn eentje voor dat het in de grond een beetje gezellig blijft voor regenwormen en collega-planten. In dit boek ontdek je hoe spannend en boeiend de wereld van de planten is.

  • Perronpapegaaien & Krekelcriminelen

    Perronpapegaaien & Krekelcriminelen

    Ga mee op safari in de stad. Stadsbioloog Auke-Florian Hiemstra weet als geen ander alles te vertellen over de geheimen die de natuur in de stad verbergt. Wist je dat er spreeuwen zijn die ervoor zorgen dat treinen vertrekken? Dat vossen gek zijn op patat? En dat meeuwen hun eigen boodschappen doen?

  • Hoe wij het machtigste dier op aarde werden.  

    Hoe wij het machtigste dier op aarde werden.

    Ons verhaal begint miljoenen jaren terug. In die tijd waren mensen gewoon dieren. Nu is de mens het machtigste dier op aarde. Wat is er in de tussentijd gebeurd? En hoe kan dat eigenlijk? Heeft de mens superkrachten? Die superkrachten brengen ook problemen met zich mee. En dat terwijl we er heel veel goede dingen mee kunnen doen.

    Meer gi-ga-groene boeken

Let it gooo...

Wat natuur voor een kind betekent, daar heb jij in de eerste jaren als ouder veel invloed op. Jij en je kleine zijn ook puur natuur. Als jij geen onderscheid maakt tussen natuur in het bos, het park of de achtertuin, dan doet je kind dat ook niet. Jullie kunnen je eigen stukje natuurgebied beginnen, zelfs op je balkon (vlinders vliegen namelijk hartstikke hoog).

Laat het resultaat maar los en ga samen op avontuur. Kijk wat er in de bodem leeft en hoeveel bijen, vlinders en vogels er zijn. Als je bladeren laat liggen of een egelhuisje maakt, heb je er straks zelfs een bewoner bij. Of het je planten zal kosten? Ongetwijfeld, want alle zintuigen doen mee. De natuur in je achtertuin of op je balkon veert wel terug. Maar wat jij je kind als groene basis meegeeft, kan in de toekomst het verschil maken. Zeker als we dit met veel ouders doen en daar ook onze buren in betrekken, zodat we leefgebieden van dieren kunnen vergroten. En dat is met de enorme afname van biodiversiteit belangrijker dan ooit.

TIP:
Steek als ouders de koppen bij elkaar en maak je sterk voor een groenblauw schoolplein. Met zoveel voordelen zou geen schoolbestuur je kind dit mogen ontnemen.

Stap voor stap terug naar meer natuur.