Groene(re) Kerst
Het ene moment komt Sint aangevlogen in zijn privéjet, terwijl je een paar weken later een kerstboom in je huis laat verpieteren. En hoe zit het eigenlijk met duurzame kerstcadeaus? Rondje sparren met de Gelukkige Tuinvrouw en je weet waar je moet zijn. Met groenere keuzes geef je meer betekenis aan jullie kersttradities. Wees gerust, we hoeven het niet perfect te doen... Gewoon net iets beter dan vorig jaar.
Duurzame den
Hoe leg jij uit dat je een gewone kerstboom niet meer vindt kunnen? (En dat een dennenboom eigenlijk een spar is.) Gelukkig is daar de Duurzame Kerstboom. Bij maar liefst 30 verkooppunten vind je deze sfeermakers. De sterkere sparren met kluit worden na inleveren opnieuw geplant. De Nordmannen vinden als snippers of compost hun weg terug naar de natuur. Ook worden er voor elke afgezaagde boom twee nieuwe boompjes aangeplant. Ohh duurzame denneboom, wat zijn je takken wonderschoon...
Beter boompje
Een gewone kerstboom is zo afgezaagd. De kerstengelen achter BeterBoompje willen wegwerpbomen vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant (en hergebruikt) worden.
Je kunt je BeterBoompje online bestellen en deze begin december bij één van hun pick ups ophalen. Of laat 'm thuisbezorgen. De boom met kluit wordt teruggeplant. Voor elke Nordmann zonder kluit plaatst het team 2 bomen terug.
Fijne kerstmus
Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. In een ecosysteem dat volledig in balans is, hoef je vogels niet bij te voeren. In werkelijkheid liggen de zaken anders. Of je vogels moet bijvoeren, blijft discutabel. Hierover is een academisch onderzoek gaande met de toepasselijke werktitel 'Killing them softly'.
Gelukkige tuinvriend Timo, senior adviseur van de Vogelbescherming over bijvoeren: "Zo'n 80% van hun voedsel halen ze nog steeds uit de natuur. Op plekken waar veel vogels samenkomen - zoals een voederschaal - kunnen snel ziektes overgedragen worden. Als je al bijvoert, maak dan doorlopend de houder schoon en verhang deze regelmatig. Zo verwar je roofdieren die het op de gevederde vriendjes hebben gemunt. Vermijd vetbollen - het vogelequivalent van de snackbar - en alles met zout. Gebruik biologische zaden en noten. Nog belangrijker in de winter: zorg voor vers en vorstvrij water...
Tell me more...
Bijvoeren is compenseren. Goed voer begint toch echt bij de begroeiing in je tuin en voor zover mogelijk op je balkon. Timo zegt hierover: "Plant zoveel mogelijk (inheemse, onbespoten of biologische) planten en struiken die zaden, bessen of nectar uit bloemen bieden. Klimop en lijsterbes zijn bijvoorbeeld ideaal, ook om in te nestelen of beschutting te zoeken. Hang je nestkasten op, doe dit dan op plekken waar de zon niet komt. En varieer in grootte van nestkast - spreek dit ook af met de buurt - zodat je verschillende vogels krijgt die de biodiversiteit en dus het ecosysteem versterken."
Tot slot: hang eten nooit in een plastic netje op. Hier kunnen hun pootjes in verstrikt raken. Voor mooie en duurzame vogelproducten heeft de Gelukkige Tuinvrouw een zwak voor de gerecyclede producten van Singing Friend.
Sustainability: the gift that keeps on giving
-
Zero plastic fantastic
word zero heroOp jouw kerstmenu in ieder geval geen plastic soep. NoPlasticPlease.nl is het warenhuis voor een plasticvrij of zelfs afvalvrij leven. Deze shop is Eco Angel van de Plastic Soup Foundation.
-
Wintergloed
op naar SteckWintergloed bij Steck in Utrecht staat in het teken van warmte, samen zijn en elkaar iets waardevols geven. Een deel van het assortiment bestaat uit cadeaus die stuk voor stuk een goed en eerlijk verhaal hebben.
-
That's a wrap
Het kan welBewaar die oude kranten, tijdschriften en vodden. Ga voor re-wrapped met gerecycled inpakpapier. Of pak je cadeaus in met een synthetisch materiaal dat tyvek heet. Hoe je het ook wil verpakken... het kan wel!
Uit je bol
Deze bloembollen produceren veel nectar en stuifmeel: hard nodig voor bijen en hommels die net uit hun winterslaap komen en snel moeten eten:
1. Blauw druifje
2. Bosanemoon
3. Boshyacint
4. Gewone vogelmelk
5. Krokus
6. Sierui
7. Sneeuwklokje
8. Sterhyacint
9. Winteraconiet
10. Zomerklokje
(Te planten voordat het vriest.)